Anna Achmatova

next show  -   Jazz & More@De Waag
DAYS HOURS MINUTE SECOND

De dichter Anna Achmatova groeide tijdens haar turbulente leven uit tot dé heldin van Rusland. Tijdens deze aflevering van Grote Denkers brengen we haar werk en geschiedenis tot leven. Wat kan Achmatova ons vandaag de dag leren over literatuur, vrijheid en censuur?

Het leven van de Russische dichter Anna Achmatova (1889-1966) – geboren tijdens het regime van de voorlaatste tsaar, en overleden 13 jaar na Stalin – werd getekend door de stormachtige ontwikkelingen van de 20e eeuw. Tijdens het schrijven van haar gedichten over de liefde, eenzaamheid en de dood onder het Sovjetregime, zag ze vrienden, familie en geliefden verdwijnen in werkkampen of de gevangenis en kreeg ze meerdere malen een publicatieverbod. Maar in tegenstelling tot vele andere kunstenaars, verliet ze haar land niet. Tijdens Grote Denkers brengen we het werk van dé dichteres en heldin van Rusland tot leven. Blijf je schrijven als je jezelf en anderen daarmee in gevaar brengt?

Met o.a.

Ester Naomi Perquin is dichter en columnist en bewonderaar van Anna Achmatova. Afgelopen jaar stelde ze een bloemlezing van het werk van Achmatova samen De dag veinst de nacht te zijn.

Maya Fridman is een Russische cellist. Voor Grote Denkers brengt ze eigen nummers en de Akhmatova songs, samen met zangeres Diana van der Bent.

Alicja Gesinska is filosoof, schrijver dit jaar essayist van de maand van de filosofie. Geïnspireerd op de beroemde ontmoeting tussen filosoof Isaiah Berlin en Anna Achmatova schrijft ze speciaal voor deze avond een essay.

21 februari 2020
Aanvang 20.00 uur
Tickets €13,- voor info/bestellen klik hier.

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

 

 
 
previous next
X