Interview Daan de Ruiter – filmmaker

next show  -   Chansons @Den Haag
DAYS HOURS MINUTE SECOND
Filmen bij de Seine | Voyage á Paris

Filmen bij de Seine | Voyage á Paris

Daniël (Daan) de Ruiter is onze go-to man wanneer het gaat om film. We namen met hem onze Voyage à paris trailer- en afleveringen op, hij filmde bij onze cd opnamen (binnenkort te bewonderen) en we gaan dit jaar met elkaar aan de slag met voor videoclip. Hoog tijd voor een interview!

Even voorstellen
Hoi, ik ben Daniël de Ruiter, maar ik stel me vaak voor als Daan. Ik ben 11 jaar getrouwd en heb een schitterende dochter van 9.

Wanneer had je je eerste filmcamera vast?
Geen idee, lang geleden. De eerste camera die ik vasthield was de handycam van een oom uit Amsterdam die wel eens bij ons op visite kwam. Ik schoot mijn eerste scene met mijn broer en zijn buurmeisje (later vrouw) in de hoofdrol.

Interview in het park vernoemd naar chansonnière Barbara

Je kreeg filmen dus met de paplepel ingegoten?
Welnee, bij ons thuis was film niet interessant; niet om te kijken of te maken. Foto was beter. Jaren later heb ik zelf mijn eerste filmcamera gekocht om een film te maken in de derde klas van de middelbare school.


Wat maakt film voor jou bijzonder?
Film is voor mij emotie. Een gevoel dat tot stand komt door het kader van het shot, de kleur, de scherptediepte, de muziek, montage, de beweging. Het samenspel tussen deze dingen zorgt voor iets moois. Wat film ook mooi maakt is dat iedereen iets anders mooi vindt, in dat opzicht zie ik film ook als kunstvorm.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Tout finit par des chansons?
Goede vraag. Paul ken ik al vanaf mijn tiende, maar we zijn elkaar op een gegeven moment uit het oog verloren. Toen Diana een cameraman nodig had voor haar debuut cd met Harry Emmery kwamen we weer met elkaar in contact. Sindsdien ben ik voor filmwerk betrokken bij alles wat Diana en Paul nodig hebben.

Even uitrusten op de Boulevard Saint-Michel


Houd je zelf van chansons en heb je een favoriet?
Ik heb helemaal niks met het Franse lied, maar ik vind het leuk dat ik via mijn werk met dingen in aanraking kom die ik zelf niet zou hebben opgezocht. Het verbreedt je horizon. Ik heb wél een favoriet stuk van Diana en Paul: “Mijn vlakke land” (Jacques Brel, vertaling Ernst van Altena). Dat is een nummer waar ik echt kippenvel van krijg, zo goed als het is. Ik heb dat lied eens opgezocht om het origineel te beluisteren, maar de versie van Diana gaat zo veel verder. Dat komt ook gewoon omdat ik haar stem fantastisch vind.

Wil je verder nog iets kwijt?
Wat zo ontzettend leuk is aan deze samenwerking is het onderlinge sparren. Diana en Paul zijn daar goed in. Met z’n allen werken we naar een mooiere film.

Waar vinden we je?
Om niet stil te zitten tussen projecten door maak ik vlogs. Die zijn te zien op YouTube op het kanaal VOLDAAN. Een kanaal vol met Daan. Neem er eens een kijkje!

 

 
 
previous next
X