Johannes Passion

next show  -   Chansons @Den Haag
DAYS HOURS MINUTE SECOND

Cantatekoor Bilthoven zingt de Johannes Passion in Baarn en Bilthoven
Het Cantatekoor Bilthoven voert op zaterdag 28 maart in Baarn en zondag 29 maart in Bilthoven de Johannes Passion van J.S. Bach uit. Dirigent is Herman Schimmel, het instrumentale deel wordt gespeeld door het Regine Bach Orkest met op het orgel Jonathan Kooman. Solisten zijn Henriette Hamer, Diana van der Bent, Jeroen van Bergeijk, Daniel Vecht, Janko Fraanje en Stephan Havelaar.

Het Cantatekoor Bilthoven is een projectkoor, opgericht in 1997, dat twee keer per jaar een Bach-project uitvoert. Het koor bestaat uit zo’n 60 zangers, voornamelijk uit de omgeving van De Bilt/Bilthoven, Utrecht en Zeist. Dit is de zevende keer dat de Johannes Passion wordt uitgevoerd.

Over de Johannes Passion
In deze passie heeft Bach op onnavolgbare wijze de geschiedenis van het lijden en sterven van Jezus in beeld gebracht, eindigend met het hoopvolle en prachtige koraal “Ach Herr, lass dein lieb Engelein”. In tegenstelling tot de Matthäus Passion is de Johannes Passion veel korter, de sfeer ervan is feller en dramatisch. Van de Johannes Passion zijn meer versies bekend. De laatste versie stamt uit 1749, ruim 25 jaar later dan de eerste versie. In die eerste versie uit 1724 gebruikte Bach nog geen fluiten, maar werkte hij met de standaardbezetting voor zijn cantates bestaande uit twee hobo’s, strijkers en continuo. In een volgende versie (1725) gebruikt Bach een ander openingskoor, “O Mensch bewein dein Sünden gross”, dat hij later overhevelde naar de Matthäus Passion. Daarnaast nog een drietal andere aria’s en een ander slotkoor.

De versie uit 1749 is het meest bekend en deze versie wordt in Baarn en Bilthoven uitgevoerd. Het begint met het prachtige “Herr, unser Herrscher”, een meeslepend gebed en aan het eind klinkt het “Ruhet Wohl”, een zoet en liefdevol afscheidslied. Daartussen het verhaal uit de Bijbel, omgezet in gezongen teksten door een evangelist, in tien koralen, acht aria’s en de zogenaamde ‘volkskoren’.
Het Cantatekoor Bilthoven voert de Johannes Passion zonder pauze uit.

De concerten vinden plaats op:
zaterdag 28 maart om 19.30 uur in de Pauluskerk, Brink 2, Baarn
zondag 29 maart om 15.30 uur in de Opstandingskerk, 1-ste Brandenburgerweg 34, Bilthoven

De toegangsprijs is in de voorverkoop € 15,- en in de kerk € 17,50. Kaarten zijn t/m donderdag 26 maart verkrijgbaar bij diverse voorverkoopadressen, zie de website www.cantatekoorbilthoven.nl of per email te reserveren op cantatekoorbilthoven@gmail.com onder vermelding van het aantal en de plaats van uitvoering.

Aangeraden wordt om  kaarten in de voorverkoop te kopen, er is steeds veel belangstelling voor de Johannes Passion.

 

 

 
 
previous next
X