Sfeerverslag Tout finit par des chansons – zaterdag 4 juni 2016

next show  -   Jazz & More@De Waag
DAYS HOURS MINUTE SECOND

Diana van der Bent | Tout finit par des chansons

Op het terras van Voorstraat 26, een voormalige pastorie, hangt een weldadige rust. Tegen de achterwand is een klein ‘altaartje’ opgesteld voor een aantal grote Franse chansonniers met als middelpunt een affiche van Juliette Greco. Aan de zijwand, waar het podium staat opgesteld, hangt een doek met een schildering waarin duidelijk Parijs te herkennen is: de Eiffeltoren, Café Les deux Magots, Café Diana, ongetwijfeld een verwijzing naar de zangeres die even later op het podium verschijnt. Zij wordt op gitaar begeleid door Paul den Bakker.

Diana begint met een prachtig, stemmig chanson. We worden door haar meegevoerd naar Saint Germain des Pres in de jaren veertig van de vorige eeuw. Een tijd waarin chansonnière Patachou haar gelijknamige cabaret runde in Montmartre. Bij Patachou werden sterren geboren: George Brassens, George Moustaki, Juliette Greco en Jacques Brel, die aanvankelijk door het publiek betiteld werd als ‘rare Belg’.

20160604-Delft_Fringe_FSE1148-1500-sRGB-100-HD

Met een warme stem, waarmee zij de chansons bijzonder mooi weet te kleuren, zingt Diana het repertoire van deze grootheden. In het Frans, op een uitzondering na: “Mijn vlakke land” van Brel, omdat Brel de Nederlandse vertaling door Ernst van Altena eigenlijk mooier vond dan zijn eigen Franstalige tekst.

Is de Franse taal niet je sterkste punt: vrees niet. Diana geeft uitleg en vertelt tussendoor over die bijzondere tijd vlak voor en na de WO II. Bijna waan je jezelf terug in de tijd op een Parijs’ terras. “Ik had dit de hele avond wel willen horen,” zegt een mevrouw na afloop. Ik denk dat velen het met haar eens waren. Wat een prachtige chansons, wat een fijne ambiance en – vooral – wat een schitterende stem.

Foto: Hans Dunlop, meer sfeerverslagen vind je op http://delftfringe.nl/nieuws/

 

 
 
previous next
X